OVER ELK

Elk Uitgevers is een eigenzinnige uitgeverij die past bij deze tijd. We blijven trouw aan onze creatieve kern en stellen oorspronkelijkheid voorop. Hierdoor blijft de signatuur van de schrijver behouden. Dit is voelbaar voor de lezer. 

Verhalen uit de lucht plukken en ongekunsteld binden op papier. Dat is wat we het liefst doen. Rauw, bezield en met een open hart. Met woorden waar stiekem veel wijsheid achter schuilen of met een boodschap voor de wereld, een ongekend geluid of onvervalste weerklank. 


BART VAN TONGERLO

Bart van Tongerlo (Geldrop, 1984) is de boekmaker binnen de uitgeverij en begeleider van het uitgeefproces. In de brugklas werd zijn schrijftalent in eerste instantie niet op waarde geschat. De bijlessen spelling en grammatica hielpen daaraan ook niet mee. Een opstel over de Egyptische koning Toet-Anch-Amon leverde hem een dikke vette onvoldoende op. "Geen eigen werk, wie heeft dit voor jou geschreven?", luidde het commentaar van de geschiedenisdocent. Later zou hij zijn excuses maken voor zijn vergissing. 

Bart begon met het schrijven van wedstrijdverslagen voor de plaatselijke voetbalclub en ontwikkelde zich snel tot redacteur voor o.a. het Eindhovens Dagblad, Helmond Sport Magazine en TrainersMagazine. Via vele omzwervingen herontdekte hij de passie voor het schrijven toen in 2018 zijn zoon Eland werd geboren. Het liefst schrijft hij portretten en ontwikkelde een eigen stijl. Bart zet een ruimte neer waarin de ander volledig tot zijn recht komt. Rauw, ongekunsteld en openhartig. 

 

INDIRA VAN TONGERLO

Binnen de uitgeverij is Indira van Tongerlo (Assen, 1977) de boekenwurm van het stel. Op haar negende zat ze al in de kinderboekenjury in haar geboorteplaats Assen, haar eerste bijbaantje als veertienjarige was bij Boekhandel Bergsma in Dokkum en op haar achttiende werkte ze in de bibliotheek van de Universiteit Twente tijdens haar studie Bestuurskunde. Je zou zeggen, 'iets met boeken' was haar al vroeg op het lijf geschreven. Toch duurde het nog tot de geboorte van haar oudste zoon voordat ze zelf in de pen klom. 

Praten met de creatie. Indira's kracht is om intuïtief af te stemmen op het boek. Hiermee zet ze schrijver en uitgever op hetzelfde spoor zodat beiden dienstbaar zijn aan de creatie. 

Haar favoriete (jeugd)boeken zijn Ronja de roversdochter (Thea Beckman), Morgen ben ik beter (Evert Hartman) en De Stam van de Holebeer (Jean M. Auel).  


HET ONSTAAN

"Mama, er komt een eland uit de lucht vallen!" Het is begin 2017 en hartje winter. Uit het niets roept de 7-jarige Lars iets ongrijpbaars dat pas verder in de tijd een betekenis krijgt. Ruim een jaar later wordt Eland geboren.

De geboorte van Eland is voor Bart aanleiding om weer te gaan schrijven. Onder de naam Stuubs deelt hij zijn ervaringen als kersverse vader, terwijl hij zijn nieuwe rol als huisvader combineert met een job als tourmanager van Leon van der Zanden. Wanneer Bart het laatste theaterseizoen van de afscheid nemende comedian vastlegt in een boek, wordt op de eerste verjaardag van Eland, op 4 maart 2019, Moose Up Your Life | Books geboren. Het boek Geen Cabaretier wordt in eigen beheer uitgegeven. Ondertussen werkt Indira, naast haar baan binnen het sociaal domein, aan haar roman.

In de zomer van 2020 zijn Bart en Indira met het gezin op bezoek bij Frank en Loes Ruesink. Het idee ontstaat om alle brieven van Frank te bundelen. Hugo ik ben ook jouw soldaat niet wordt in september 2020 gelanceerd en vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling. Indira presenteert op 8 oktober 2020 haar langverwachte debuutroman De dinsdagman waarna ze haar vaste contract opzegt. Op 1 januari 2021 stapt ze in het groeiende bedrijf en de bedrijfsnaam wordt veranderd in Elk Uitgevers; een knipoog naar de naam van hun zoon (Elk is een benaming voor de eland).  

Na het succes van Hugo ik ben ook jouw soldaat niet, weten steeds meer debuterende schrijvers hun weg te vinden naar Elk Uitgevers. In het begin van 2021 worden Niets is wat het lijkt en Broodje Corona uitgegeven. De titels DOE FF RUSTIG!, De maan herinnert mij en De boom in met je idealen volgen kort na elkaar. Op 10 juli 2021 verschijnt Bart's tweede boek: Liefdevol Rebelleren