BART

Bart van Tongerlo (Geldrop, 1984) is de boekmaker binnen de uitgeverij en begeleider van het uitgeefproces. Bart begon met het schrijven van wedstrijdverslagen voor de plaatselijke voetbalclub en ontwikkelde zich snel tot redacteur voor o.a. het Eindhovens Dagblad, Helmond Sport Magazine en TrainersMagazine. Via vele omzwervingen herontdekt hij de passie voor het schrijven als in 2018 zijn zoon Eland wordt geboren en schrijft onder de naam Stuubs korte verhalen over vaderschap. Hij maakt het liefst portretten en ontwikkelde een eigen stijl. Met het boek Geen Cabaretier maakt hij in 2019 zijn debuut als schrijver. Bart zet een ruimte neer waarin de ander volledig tot zijn recht komt. Rauw, ongekunsteld en openhartig. 

In zijn rol als uitgever zoekt Bart naar de dieperliggende en verborgen betekenis van een boek. Hij houdt van eigenzinnige publicaties en begint altijd vormloos aan iets nieuws. 


Stef Bos over Geen Cabaretier:

"Eindelijk eens geen geromantiseerde lof- of klaagzang, maar de werkelijkheid in al zijn schoonheid, verwarring en lulligheid.' 

 


INDIRA

Binnen de uitgeverij is Indira van Tongerlo (Assen, 1977) de boekenwurm van het stel. Op haar negende zat ze al in de kinderboekenjury in haar geboorteplaats Assen, haar eerste bijbaantje als veertienjarige was bij Boekhandel Bergsma in Dokkum en op haar achttiende werkte ze in de bibliotheek van de Universiteit Twente tijdens haar studie Bestuurskunde. Je zou zeggen, 'iets met boeken' was haar al vroeg op het lijf geschreven. Toch duurde het nog tot de geboorte van haar oudste zoon voordat ze zelf in de pen klom. In 2019 verscheen haar debuutroman 'De dinsdagman'.

Indira kan 'praten' met de creatie. Haar kracht is om intuïtief af te stemmen op een boek. Hiermee zet ze schrijver en uitgever op hetzelfde spoor zodat beiden dienstbaar zijn aan de creatie. Indira richt zich dan ook op het creatieproces en in beschikbaar voor schrijfcoaching. 

Haar favoriete (jeugd)boeken zijn Ronja de roversdochter (Thea Beckman), Morgen ben ik beter (Evert Hartman) en De Stam van de Holebeer (Jean M. Auel).  


HET ONTSTAAN

"Mama, er komt een eland uit de lucht vallen!" Het is begin 2017 en hartje winter. Uit het niets roept de 7-jarige Lars iets ongrijpbaars dat pas verder in de tijd een betekenis krijgt. Ruim een jaar later wordt Eland geboren.

De geboorte van Eland is voor Bart aanleiding om weer te gaan schrijven. Onder de naam Stuubs deelt hij zijn ervaringen als kersverse vader, terwijl hij zijn nieuwe rol als huisvader combineert met een job als tourmanager van Leon van der Zanden. Wanneer Bart het laatste theaterseizoen van de afscheid nemende comedian vastlegt in een boek, wordt op de eerste verjaardag van Eland, op 4 maart 2019, Moose Up Your Life | Books geboren. Het boek Geen Cabaretier wordt in eigen beheer uitgegeven. Ondertussen werkt Indira, naast haar baan binnen het sociaal domein, aan haar roman.

In de zomer van 2020 zijn Bart en Indira met het gezin op bezoek bij Frank en Loes Ruesink. Het idee ontstaat om alle brieven van Frank te bundelen. Hugo ik ben ook jouw soldaat niet wordt in september 2020 gelanceerd en vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling. Indira presenteert op 8 oktober 2020 haar langverwachte debuutroman De dinsdagman waarna ze haar vaste contract opzegt. Op 1 januari 2021 stapt ze in het groeiende bedrijf en de bedrijfsnaam wordt veranderd in Elk Uitgevers; een knipoog naar de naam van hun zoon (Elk is een benaming voor de eland).  

Na het succes van Hugo ik ben ook jouw soldaat niet, weten steeds meer debuterende schrijvers hun weg te vinden naar Elk Uitgevers. In het begin van 2021 worden Niets is wat het lijkt en Broodje Corona uitgegeven. De titels DOE FF RUSTIG!, De maan herinnert mij en De boom in met je idealen volgen kort na elkaar. Op 10 juli 2021 verschijnt Bart's tweede boek: Liefdevol Rebelleren