"Mama, er komt een eland uit de lucht vallen!" Uit het niets roept de 7-jarige Lars iets ongrijpbaars dat pas verder in de tijd een betekenis krijgt. Ruim een jaar later wordt Eland geboren.

Onder de naam Stuubs schrijft Bart zijn ervaringen als kersverse vader van zich af. Zijn nieuwe rol als huisvader combineert hij met een job als tourmanager van Leon van der Zanden, die aan zijn laatste seizoen bezig is als cabaretier. "Leon, zou het niet leuk zijn als ik een boek over je schrijf?" Ondanks dat Van der Zanden het niet ziet zitten spreken ze af: wordt het iets dan geven we het uit, wordt het niets dan is het een mooi afscheidscadeau na vijf jaar touren. Geen Cabaretier wordt in 2019 in eigen beheer uitgegeven onder de naam moose up your life | books.

 

In de zomer van 2020 ontstaat het spontane idee om alle brieven die Frank Ruesink schreef aan politici, te bundelen in een boek. Hugo ik ben ook jouw soldaat niet wordt in september 2020 gelanceerd en vanaf dat moment valt alles op zijn plek. Indira presenteert op 10 oktober 2020 haar langverwachte debuutroman De dinsdagman waarna ze haar vaste contract binnen het sociaal domein opzegt. Op 1 januari 2021 stapt ze in de uitgeverij en de bedrijfsnaam wordt veranderd in Elk Uitgevers; opnieuw een knipoog naar de naam van hun zoon (Elk is een benaming voor de eland).  

Na het succes van Hugo ik ben ook jouw soldaat niet, weten steeds meer (debuterende) schrijvers hun weg te vinden naar Elk Uitgevers. In het begin van 2021 worden Niets is wat het lijkt en Broodje Corona gepubliceerd. De titels DOE FF RUSTIG!, De maan herinnert mij en De boom in met je idealen volgen kort na elkaar. In juli 2021 verschijnt Bart's tweede boek, genaamd Liefdevol Rebelleren

 


OVER BART

Bart van Tongerlo (Geldrop, 1984) is de boekmaker binnen de uitgeverij en begeleider van het uitgeefproces. Via vele omzwervingen herontdekt hij de passie voor het schrijven als in 2018 zijn zoon Eland wordt geboren. Onder de naam Stuubs schrijft hij korte verhalen over vaderschap. Hij schrijft het liefst portretten en ontwikkelde hierin een eigen stijl. Met het boek Geen Cabaretier maakt hij in 2019 zijn debuut. Bart zet een ruimte neer waarin de ander volledig tot zijn recht komt. Rauw, ongekunsteld en openhartig. 

In zijn rol als uitgever zoekt Bart naar de dieperliggende en verborgen betekenis van een boek. Hij houdt van eigenzinnige publicaties en begint altijd vormloos aan iets nieuws. 

 


INDIRA

Binnen de uitgeverij is Indira van Tongerlo (Assen, 1977) de boekenwurm van het stel. Op haar negende zat ze al in de kinderboekenjury in haar geboorteplaats Assen. Haar eerste bijbaantje als veertienjarige was bij Boekhandel Bergsma in Dokkum en op haar achttiende werkte ze in de bibliotheek van de Universiteit Twente tijdens haar studie Bestuurskunde. Je zou zeggen, 'iets met boeken' was haar al vroeg op het lijf geschreven. Toch duurde het nog tot de geboorte van haar oudste zoon voordat ze zelf in de pen klom. In 2019 verscheen haar debuutroman De dinsdagman.

Indira's kracht is om intuïtief af te stemmen op de creatie. Ze kan 'praten' met het boek. Hiermee zet ze schrijver en uitgever op hetzelfde spoor zodat beiden dienstbaar zijn aan de creatie. 

Haar favoriete (jeugd)boeken zijn Ronja de roversdochter (Thea Beckman), Morgen ben ik beter (Evert Hartman) en De Stam van de Holebeer (Jean M. Auel).