Foto: Emjée Adema
WIE ZIJN WIJ?

Bart van Tongerlo (Geldrop, 1984) is de boekmaker binnen de uitgeverij en begeleider van het uitgeefproces. Via vele omzwervingen herontdekt hij de passie voor het schrijven als in 2018 zijn zoon Eland wordt geboren. Onder de naam Stuubs schrijft hij korte verhalen over vaderschap. Hij schrijft het liefst portretten en ontwikkelde hierin een eigen stijl. Met het boek Geen Cabaretier maakt hij in 2019 zijn debuut.
Bart zet een ruimte neer waarin de ander volledig tot zijn recht komt. Rauw, ongekunsteld en openhartig. In zijn rol als uitgever zoekt hij naar de dieperliggende en verborgen betekenis van een boek. Hij houdt van eigenzinnige publicaties en begint altijd vormloos aan iets nieuws.

Binnen de uitgeverij is Indira van Tongerlo (Assen, 1977) de boekenwurm van het stel. Op haar negende zat ze al in de kinderboekenjury in haar geboorteplaats Assen. Haar eerste bijbaantje als veertienjarige was bij Boekhandel Bergsma in Dokkum en op haar achttiende werkte ze in de bibliotheek van de Universiteit Twente tijdens haar studie Bestuurskunde. Het duurde tot de geboorte van haar oudste zoon voordat ze zelf in de pen klom. In 2019 verscheen haar debuutroman De dinsdagman.
Indira's kracht is om intuïtief af te stemmen op het boek. Ze kan 'praten' met de creatie. Hiermee zet ze schrijver en uitgever op hetzelfde spoor zodat beiden dienstbaar zijn aan de creatie.

Elk Books is een eigenzinnige uitgeverij die zijn oorsprong vindt in 2018. Het gaat ongeveer zo...
"Mama, er komt een eland uit de lucht vallen!", roept de 7-jarige Lars uit het ongrijpbare niets. Een jaar later wordt Eland geboren.
Onder het pseudoniem Stuubs schrijft Bart van Tongerlo zijn ervaringen als kersverse vader van zich af. Zijn nieuwe rol als huisvader combineert hij met een job als tourmanager van Leon van der Zanden, die aan zijn laatste seizoen bezig is als cabaretier. "Leon, zou het niet leuk zijn als ik een boek over je schrijf?" Maar volgens de komiek zit niemand te wachten op een biografie over Leon van der Zanden, "behalve mijn ego". Ze spreken af: wordt het iets dan geven we het uit, wordt het dat niet, dan is het een mooi afscheidscadeau na vijf jaar touren. Geen Cabaretier wordt in 2018 in eigen beheer uitgegeven onder het label Moose Up Your Life | Books, een knipoog naar de geboorte van Eland. Over Bart's debuut schreef de Nederlandse zanger Stef Bos (die een rol speelde in het boek): "Eindelijk eens geen lof- of klaagzang maar de werkelijkheid in al zijn schoonheid, verwarring en lulligheid."
'Boekoverstijgend'
De vraag of Geen Cabaretier daadwerkelijk 'iets geworden is', is niet langer relevant. De waarde van het boek schuilt in heel andere dingen. De woorden van Stef Bos, alsook een recensie in het Eindhovens Dagblad, is als een aanmoediging voor Bart. De kinderen van Leon van der Zanden hebben (voor later) opeens een document over hun vader in handen. "Maar wat me het allermeest heeft aangegrepen is het verhaal over Noek. Een ogenschijnlijk vrolijke jonge dame die we tegenkwamen na een show. Anoek wilde dood. Een paar maanden later was het zover en ze had niet meer de energie en de tijd gehad om haar verhaal na te laten. Een gedachte waar ze wel mee speelde. In hoofdstuk 29, tevens haar leeftijd, schrijf ik over Noek en dat bleek, pas later, van grote waarde voor de mensen die haar nu het meest missen. Toen leerde ik dat je als schrijver van een boekje iets van waarde kunt toevoegen op een manier die je vooraf niet kunt bedenken. Dan wordt het 'boekoverstijgend', zeg maar. Ik hou van echtheid. Rauw op je dak. Ongekunsteld en ongepolijst. In het moment. En dat in woorden proberen te vangen."

Een jaartje later. In de zomer van 2020 ontstaat het spontane idee om alle brieven van Frank Ruesink aan politici te bundelen. Ruesink zet zich sinds medio 2018 in voor medische keuzevrijheid en openheid van zaken over de veiligheid van vaccinaties. Zijn boek Hugo ik ben ook jouw soldaat niet wordt in september 2020 gelanceerd. Een paar weken later presenteert Indira van Tongerlo op 10 oktober 2020 haar langverwachte debuutroman De dinsdagman waarna ze haar vaste contract binnen het sociaal domein opzegt. Hierdoor besluit Bart om door te stappen en zich te ontwikkelen als uitgever. Vanaf 1 januari 2021 stapt Indira in de uitgeverij en de bedrijfsnaam wordt veranderd in Elk Uitgevers, opnieuw een knipoog naar de naam van Eland (elk is een benaming voor de eland).
Na het succes van Hugo ik ben ook jouw soldaat niet (waarvan inmiddels bijna 4000 exemplaren van zijn verkocht) weten steeds meer (debuterende) schrijvers hun weg te vinden naar Elk Uitgevers.

Thijs
Ondertussen wordt er gewerkt aan de vertaling van The Parasitic Mind. Het boek van Dr. Gad Saad werd in Amerika een bestseller en staat sindsdien hoog in de Amazon hitlijst. Om de volgende groeisprong te kunnen maken komt The Parasitic Mind op het juiste moment. Bart: "Toen ik een mailtje wilde sturen naar de auteur en de Canadese uitgever dacht ik, we hebben een andere naam en ander logo nodig. Het elandje had Indira zelf getekend en paste helemaal bij waar we op dat moment stonden. Maar voor de vertaling van een national bestseller zocht ik naar iets stevigers. Toen heb ik dezelfde avond nog Thijs Aldenzee gebeld, die voor ons de cover van Liefdevol Rebelleren had ontworpen, en gezegd: Thijs, ik moet morgen een mailtje sturen naar een publisher in Washington en ik wil een nieuw woord- en beeldmerk onder de mail. Op een of andere manier had Thijs de urgentie van het momentum opgepikt. De volgende ochtend ondertekende ik mijn mail met Elk Books." Hierdoor konden Bart en Indira meteen de stap zetten die zich aandiende. The Parasic Mind werd vertaald door Drs. Rene Swinkels en heet De Parasitaire Denkgeest.